Foreldrepulsen

En veldig fin ting med Foreldrepulsen.no er at alle artiklene finnes på de fleste språk. Du kan lese artiklene på både norsk, engelsk, arabisk, vietnamesisk, urdu, somali, tyrkisk og mange andre språk. Klikk deg inn på lenkene til artiklene og du kan velge skriftelig språk øverst i venstre hjørnet på siden. 

 

Juleavslutning

 Forberedelser og øving til juleavslutningen kan fylle store deler av skoledagene i desember. Da er det viktig å vite at i arbeidet med en juleforestilling ligger det faglig læring, personlig utvikling og styrking av fellesskap og tilhørighet.

 les her

 

 

Brannøvelse

De fleste dødsbranner skjer i hjemmet. Ved å øve på hva man skal gjøre om en brann oppstår, blir både barn og voksne tryggere på hva de skal gjøre. Det kan redde liv!  

Les her

 

 

Musikk i skolen

Musikk er noe alle barn og voksne har et forhold til. I skolen lærer elevene musikk både som et kunstfag og som et skapende fag. De skal i tillegg få oppleve konserter og forestillinger med profesjonelle utøvere i skolen.

 Les her

 

Lommepengepraksis

Det er vanlig å gi barn lommepenger i Norge. Det er ulike måter å gjøre dette på, men de fleste foreldre er opptatt av at lommepengepraksisen skal medvirke til at barnet utvikler en sunn økonomisk sans.

Les her

 

Hva slags foreldre er du?

Hva slags forelder du er påvirkes av verdiene og erfaringene dine. Noen foreldre lar magefølelsen styre dem i rollen, mens andre har et helt bevisst forhold til hvordan de er som foreldre.

Les her

 

Hverdagsmatte

Det er mange muligheter til å øve opp regneferdighetene i hverdagen.

Her får du noen tips på veien til å forstå og øve på matematikk gjennom lek og hverdagsaktiviteter.

 Les her  

 

Leksehjelp

Foreldrenes involvering i barnas skolearbeid er av stor betydning for barnas motivasjon og resultater. Leksehjelp er en god anledning til å engasjere deg i skolearbeidet. Her er tips tilpasset barnets alder. 

 Les her

 

 Psykologisk førstehjelp

 Som foreldre kan vi ikke skåne barna for alle vonde situasjoner. Men vi kan bistå dem i å håndtere de tunge tankene. Her finner du noen tips til hvordan du kan hjelpe barna med å bli mer følelsesmessig robuste. 

 

 

 Å være en god idrettsforeldre

 Engasjerte foreldre er positivt for barneidretten og for barna som deltar.  Her kan du lese gode råd for å stimulere mestring og idrettsglede, og skape et godt læringsmiljø for alle barna som deltar. 

 

 

Nasjonale prøver og kartlegging

Elevene i grunnskolen blir jevnlig kartlagt for å sjekke at de har lært det de skal og om de behøver ekstra hjelp. Disse prøvene er like for alle elevene i landet, og er til hjelp for skoler og lærere når de skal tilpasse undervisningen.

Les her

 Forutsetning for læring

I skolen trenger elevene noen grunnleggende ferdigheter for å lære og utvikle seg. Fem slike ferdigheter er definert i læreplanen. Her kan du lese mer om hvilke ferdigheter det er, og hva de betyr for læringen. 

 Les her

 

 Du er ditt barns store forbilde

Ved å observere hvordan du opptrer i verden, vil barna få et holdningskompass å navigere etter. Som foreldre er vi opptatt av at barna skal oppføre seg fint mot andre og ha en sunn holdning til skolen. 

 Les her

 

 En god start

 Vi starter alle på nytt. Ny skole, nytt trinn? Noen ferske, noen drevne – men alle med kribling i kroppen.

 Les her

 

 

Geocaching

Geocaching er en form for skattejakt hvor man benytter GPS-teknologi for å finne skattene. Det er en super måte å kombinere friluftsliv og teknologi, og passer for folk i alle aldre.

 

 

Snakk om spill

Nesten alle norske barn spiller dataspill, og dataspill er en stor del av livet til mange barn og unge. Det er viktig at foreldre gjør seg kjeent med barnas spilling, og snakker sammen om dataspill. 

 Les her

 

Sola. En venn og en stor fiende!

Både voksne og barn våkner litt ekstra til live av lyset og varmen fra solen, og det er sunt å være mye ute! Men ikke nødvendigvis sunt å være mye i solen. 

Les her

 

 

Demokrati

Elever i norsk skole kan mye om demokrati. Demokrati har vært løftet fram i skolens planer og skolen selv er blitt en stadig mer demokratisk arena. Skolen skal fremme læring om, for og gjennom demokrati.

Les her

 

 Skjermbruk ødelegger søvnen

 Skjermbruk på senga kan ødelegge for søvnen til barn og ungdom. Mobilbruken kan motvirke innsovning og få store konsekvenser for hverdagen og helsen til barnet.

Les her

 

 

Ensomhet

I alle skolegårder finnes det barn som føler seg ensomme og utenfor fellesskapet. Mange barn prøver å skjule ensomheten, derfor er oppmerksomme voksne helt avgjørende.

Les her

 

 Stimuler til leselyst

 Foreldre gir barna leselyst ved å lese selv, lese høyt for barna og vise interesse i det barna leser. Hjelp barna i å velge lesestoff som fenger. Husk at all lesing teller – også på skjerm.

Les her

 

Hva er nettvett - egentlig?

Stadig flere og stadig yngre barn tilbringer stadig mer tid på nett. For å ferdes trygt på internett, må barna lære noen kjøreregler. Tenk kritisk, vær et godt forbilde og vær trygg på nett!

Les her

 

 Hva gjør skolehelsetjenesten?

Skolehelsetjenesten skal finnes på alle barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler og kan blant annet bestå av helsesøster, skolelege, psykolog og fysioterapeut.

 Les her

 

 

Hva er Autisme?

Vansker med å forstå andre mennesker og delta i gjensidig sosialt samspill med andre er de mest framtredende trekkene blant de som har autisme. De første symptomene dukker gjerne opp tidlig i livet.

Les her

 

Diskriminering

Diskriminering og hatytringer er viktig å bekjempe. Diskriminering kan forklares med at noen behandles forskjellig på en usaklig måte. Dette kan skyldes manglende kunnskap eller være et uttrykk for trakassering.

Les her

 

Formål Kartleggingsprøver

Kartleggingsprøvene er til for å avdekke hvilke elever som trenger ekstra hjelp. Disse prøvene bidrar til å finne ut hvem disse elevene er på et tidlig tidspunkt, og hva de behøver hjelp til.

Les her

 

Tid for lusesjekk

Hvordan oppdager du om barnet har fått lus, og hvordan blir dere kvitt det? Lusa er aktiv hele året, og det er lurt å sjekke barnet jevnlig. Husk å gi beskjed til skole og venner om dere oppdager lus, for å motvirke videre smitte.

Les her

 

 

Turmat

Mette barn er turglade barn! På tur får dere både fysisk aktivitet, familietid og naturopplevelser. Med sunn, fristende turmat, får kroppen påfyll av næringsstoffer og energi. Les her

 

Konfliktløsning 

 Konflikter mellom elever er en del av skolehverdagen. Noen konflikter er vonde og krever at skolen jobber aktivt for å dempe dem. Det finnes ulike måter å håndtere konflikter på, blant annet gjennom å bruke elevmeglere.

 

 

Sjenerte barn

Sjenerte barn kan trenge hjelp av voksne for å ta kontakt med andre. Støtte og hjelp i tidlige skoleår kan være avgjørende når de sjenerte barna blir eldre. 

 

 

Gode apper for lesing (Ferdigheter) 26.01.2018
Nettbrett og apper kan være fine verktøy for å lære å lese og videreutvikle leseferdighetene. Gode leseapper har noen fellestrekk, og mange av dem egner seg godt til barn som har utfordringer med å lese. 
Les >>>

 

Folkeskikk og språkbruk (Foreldrerollen) 14.01.2018
Å lære barna å opptre hensynsfullt, respektfullt og høflig er en viktig foreldreoppgave. Høflige barn vinner lettere respekt og møter oftere høflighet tilbake.
I noen skolegårder kan stygt språk høres også blant de minste barna.
Les hele saken > Foreldrepuls.no

 

Slik hjelper du ditt barn med matematikk. (Ferdigheter) 07.01.2018
Matematikk er et godt eksempel på hvor mye foreldrene betyr for barnets læring. Les mer om hvordan du kan bidra.
Les hele saken > Foreldrepuls.no


Små grep – stor forskjell (Helse) 01.01.2018
Næringsrik og variert mat er viktig for barns helse og trivsel. Et sunt kosthold legger grunnlaget for opplagte skolebarn.
Les hele saken > Foreldrepuls.no

 

Drikker du? Les dette! (Foreldrerollen) 15.12.2017
Mange barn gruer seg til julen på grunn av foreldrenes alkoholforbruk. Det oppleves utrygt når mor eller far forandrer seg når de drikker.
Les hele saken > Foreldrepuls.no

 

 

 

 

Brannøvelse i hjemmet (Annet) 08.12.2017
De fleste dødsbranner skjer i hjemmet. Ved å øve på hva man skal gjøre om en brann oppstår, blir både barn og voksne tryggere på hva de skal gjøre. Det kan redde liv! 
Les hele saken > Foreldrepuls.no >>

 


Les flere saker fra arkivet: Foreldrepuls.no